Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Gran Canaria Sør Fotturguide - andre utgave (for første utgave se nedenfor)

Stengte veier - oversikt:
Se øyregjeringens offisielle nettsted for oppdatert informasjon om stengte veier: https://cabildo.grancanaria.com/gestor-documental?209404=1100740

Buss rute 9 (sist oppdatert 8/11-23): 
Ruten er nå forlenget til Taurito, noe som gir mye bedre bussforbindelser dit.

Tur 16 (sist oppdatert 30/11-23):
Stien er lagt om mellom La Solana og Cortadores. En ny sti er anlagt nedenfor den smale hyllestien. Denne er bred og god, og ruten kan derfor nå også gås på dette strekket av de som måtte ha problemer med høyder.

Tur 17 (sist oppdatert 30/11-23):
Stien er lagt om mellom La Solana og Cortadores. En ny sti er anlagt nedenfor den smale hyllestien. Denne er bred og god, og ruten kan derfor nå også gås på dette strekket av de som måtte ha problemer med høyder.

Tur 18 (sist oppdatert 30/11-23):
Stien er lagt om mellom La Solana og Cortadores. En ny sti er anlagt nedenfor den smale hyllestien. Denne er bred og god, og ruten kan derfor nå også gås på dette strekket av de som måtte ha problemer med høyder.

Tur 20 (sist oppdatert 30/11-23) - tur ikke gangbar første 100m. Alternativ enveis tur mulig.
Som omtalt på side 178 i boken er det er satt i gang bygging av et kraftanlegg basert på samme prinsipp som det som har vært i drift på El Hierro noen år. Vann skal sendes ned fra det høyereliggende Chira-reservoaret til en underjordisk kraftstasjon, og så ned til Soria-reservoaret. Primært ved hjelp av vindkraft skal vann pumpes tilbake til Chira-reservoaret når det er lite behov for strøm. Da det er vanlig med tørkeperioder skal det bygges et avsaltingsanlegg og en rørledning fra kysten ved Arguineguín til Soria-reservoaret, slik at avsaltet havvann kan fylle opp reservoaret når nødvendig. Dette ikke bare for kraftforsyningen, men også for å sikre mer stabil vannforsyning til bøndene.   Anleggsarbeidet har nå ført til at ruten over Soria-demningen er stengt, og vil være det i lang tid. Turen som omtalt i boken er derfor ikke gangbar fra start. Se prosjektets nettsted https://saltodechira.com/ for mer informasjon (på spansk). 

En alternativ tur er å ta taxi til Soria, følge turen i retur fra slutt til piknikområdet Ermita de Santiago (7,7km punktet), totalt 12,4km/3t 10min fra Soria. Følg herfra tur 25 fra 12,6km punktet til slutten på denne turen ved Cruz Grande etter totalt 16,7km/4t 25min fra Soria. Retur med buss rute 18 til Maspalomas. Gå evt. videre 4km/1t i retur langs ruten som tur 26 følger til landsbyen San Bartolomé de Tirajana. Retur herfra med rute 18 til Maspalomas, eller rute 34 til Vecindario. Dette er en flott tur som absolutt kan anbefales.

Tur 40 (sist oppdatert 3/8-23):
På de siste 500m inn til El Burrero går turen nå langs en bred promenade i tre som ble åpnet i juli.


GRAN CANARIA SØR - FØRSTE UTGAVE
MERK oppdateres ikke etter juli 2023. Se oppdateringer for andre utgave ovenfor for turer som er tatt med fra første utgave.

Det norske konsulat (sist oppdatert 20/4-23):
Oppdatert kontaktinformasjon for det norske konsulatet er som følger:
Calle Juan Rejon 67 - 5a planta - 35008 Las Palmas de Gran Canaria. Telefon (+34) 928 49 50 35 epost laspalmas@norskkonsulat.com

Bussruter generelt 22/1-22):
Nettstedsadresse er https://www.guaguasglobal.com . Nettstedet er vesentlig forbedret, med bl.a. rutekart som viser alle holdeplasser for hver enkelt rute. For hver enkelt holdepass er det også mulig å se avganger den neste timen.

Buss rute 18 (sist oppdatert 22/1-22):
Morgenavgangen mandag til fredag fra Faro Maspalomas kl. 08.00 kjører nå videre fra Ayacata til Tejeda, og returnerer derfra kl. 10.00. Avgangene fra Faro Maspalomas kl. 09.30 og 15.00 til Tejeda med retur kl. 11.30 og 17.00 går som før slik at det mandag til fredag er 3 avganger hver vei i stedet for 2.

Buss rute 91 (sist oppdatert 22/1-22):
Fra 27/11-17 er alle avganger forlenget fra San Telmo busstasjonen til Santa Catalina busstasjonen nord i Las Palmas. Det er også ekstra avganger i begge retninger pr. april 2018. Det er satt opp noen ekstra avganger lørdag og søn/helligdag som starter/ender i Taurito.

Tur 1 (sist oppdatert 5/2-17):
ruten er nå merket S-73 på første del opp til Degollada de Veneguera (angitt som Degollada de Tasarte i boken), og følger en litt annen rute enn beskrevet i boken fra Tasarte. I venstresvingen etter helsesenteret i Tasarte fortsett rett fram på en sti (skilt for rute S-73 viser vei). Denne møter ruten som beskrevet i boken etter noen hundre meter. Der ruten som beskrevet i boken svinger ned mot høyre noen hundre meter senere fortsett rett opp langs stien. Denne svinger mot høyre nedenfor hovedveien og fører opp til veiskjæringen i skaret 400m senere. Følg her rute videre som beskrevet i boken. Det er forøvrig mulig å starte turen i skaret der veien til Tasártico tar av fra veien til La Aldea (bussholdeplass - rute 38), og følge rute S-73 herfra ned til Tasarte. Regn med ca. 45min ekstra for dette. Nær endepunktet for turen viser et skilt for lokal rute 1 vei tilbake ned i Barranco de Mogán. I følge Canariajournalen.no er hele ruten nå merket S-73, samt at turruten starter i La Aldea.

Tur 2 (sist oppdatert 5/2-17):SISTE HALVDEL AV TUR IKKE GANGBAR
veien over platået mellom Playa de Veneguera og Puerto de Mogán er stengt for all ferdsel. Det er satt opp en ny sperring i form av en låst port nær slutten på turen ved Lomo Quiebre. Denne turen kan derfor bare tas tur/retur Veneguera - Playa de Veneguera. Dette melder både en av våre lesere samt Canariajournalen.no. Se
denne link for mer informasjon.

Tur 6 (sist oppdatert 5/2-17): TUR IKKE GANGBAR
veien over platået mellom Playa de Veneguera og Puerto de Mogán er stengt for all ferdsel. Det er satt opp en ny sperring i form av en låst port nær starten på turen ved Lomo Quiebre. Dette melder både en av våre lesere samt Canariajournalen.no. Se denne link  for mer informasjon.

Tur 7 (sist oppdatert 5/2-17): TUR IKKE GANGBAR
veien over platået mellom Playa de Veneguera og Puerto de Mogán er stengt for all ferdsel. Det er satt opp en ny sperring i form av en låst port nær starten på turen ved Lomo Quiebre. Dette melder både en av våre lesere samt Canariajournalen.no. Se  denne link for mer informasjon.

Tur 8 (sist oppdatert 29/1-23): se informasjon øverst angående stengt vei som berører adkomst med buss til Taurito.