Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Mallorca Fotturguide

Oppdateringer til informasjonen i boken

Flybusser (sist oppdatert 16/6-17): det går nå flybusser til de fire største turistområdene. Dette er vanlige rutebusser som bare frakter reisende til og fra flyplassen. Se www.tib.org/web/ctm/autobus/aerotib for ruteoversikt og kart.

Bussholdeplasser i Port de Pollenca (sist oppdatert 3/5-19): hovedholdeplassen befinner seg nå nordvest for sentrum, nær en rundkjøring langs ringveien som leder til Formentor. Se kart for det enkelte bussruter på www.tib.org, her vises holdeplasslokasjon nøyaktig.

Buss rute 210, 211 og 212 (sist oppdatert 3/5-19): endeholdeplass i Port de Sóller er flyttet til første rundkjøring etter tunnelen, gjelder alle ruter til Port de Sóller.

Buss rute 210 og 211 (sist oppdatert 3/5-19): merk at få avganger i hver retning på rute 211 kjører innom holdeplassen Pàrquing Can Miró i sørenden av Sóller-bukten (lørdag og søndag kun en avgang). Rute 210 via Valdemossa og Deià kjører ikke innom Pàrquing Can Miró på noen avganger.

Langdistanseruten GR221 (sist oppdatert 14/9-19): strekningen over Es Rafal eiendommen mellom Estellencs og Banyalbufar er gjenåpnet som følge av en rettskraftig dom. Fra Valdemossa og opp til platået følger ruten nå en annen vei, se dette kart.

For bestilling av overnatting på fjellhyttene langs ruten se https://seu.conselldemallorca.net/refugis/en/ruta/.

Tur 7 (sist oppdatert 16/6-17): fotstøtter og stålwirer på de bratte partiene er nå renovert.

Tur 15 (sist oppdatert 16/6-17): den alternative turruten fra Tossals Verds til Cúber-reservoaret er nå skiltet som en alternativ rute for GR-221. Denne er vist på kartet på side 95 i boken. Gangtid 1t 50min. Hvis denne rute følges er total gangtid for turen en halv time lenger. Vi har forøvrig fått en ubekreftet rapport om at grinden som passeres etter 30min for å følge tunnelruten har fått et oppslag om adgang forbudt (men grinden skal være åpen). Dette er ikke verifisert av oss.

Tur 18 (sist oppdatert 16/6-17): det går nå buss (rute 321) fra jernbanestasjonen Alaró/Consell til Orient på lørdag og søndag/helligdager. Denne kan brukes for å komme til starten for turen med buss. Fra holdeplassen i Orient gå tilbake østover langs Ma-2100 1,5km.

Tur 22 (sist oppdatert 30/7-16): kapellet ved Son Mico er nå fint restaurert (1t 10min punkt i turbeskrivelsen).

Tur 28 (sist oppdatert 14/4-17): reduserte parkeringsmuligheter langs veien. Det kan være nødvendig å parkere i Port de Valldemossa som beskrevet som alternativ.

Tur 29 (sist oppdatert 26/2-18): strekningen fra Es Pouet via Mirador de ses Puntes til Coll de Son Gallard, samt direkte til Coll de Son Gallard fra Es Pouet, har fra oktober 2014 adgangsbegrensning. Maks. 50 vandrere pr. dag er tillatt. Kontakt valldemossa@procustodia.org eller info@muntanyadelvoltor.com for informasjon og tillatelse (gratis), evt. ring +34 619 591 985. Uten adgangstillatelse følges nymerket rute nordøstover fra Es Pouet direkte til erkehertugens ridesti, til stikrysset som passeres etter ca. 2t (denne stien er ikke vist på kartet på side 152). Dette forkorter turen med ca. en time og ti minutter. Hvis man er tidlig ute kan det være mulig å få adgangstillatelse uten å ha innhentet dette på forhånd. 

 Se kart med oversikt over alle turstier og området med adgangsbegrensning her: http://muntanyadelvoltor.com/wp-content/uploads/2016/09/Carto_MuntanyadelVoltor.png.

Tur 38 (sist oppdatert 15/3-20): det er parkeringsbegrensninger i Cala s'Almonia. Det må påregnes at det er nødvendig å parkere på en stor gruslagt parkeringsplass inn til venstre rett før Carrer des Tarronger som nevnt i introduksjonen til turen. Følg herfra beskrivelse som for opprinnelig adkomst med bil fram til startstedet for turen (ca. 850m, ekstra gangtid tur/retur på 20min). Det går også buss (rute 505) fra Santanyi hver time mellom kl. 10 og 19 alle dager i perioden 1. juni til 30. sept.