Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Mallorca Fotturguide

Oppdateringer til informasjonen i boken

Bussruter generelt (sist oppdatert 18/6-23)
Ii løpet av 2021 er nye konsesjoner innført for alle bussruter på Mallorca. Det er nå kun tre konsesjoner - nordvest, nordøst og sør. Alle busser er nye, og alle er malt i de røde og gule fargene til det offenlige transportselskapet. Nye ruter er opprettet, og det er flere avganger på mange ruter. Merk spesielt at mange rutenummer er endret. Dette gjelder også bussruten gjennom fjellene som kan benyttes til mange fotturer. Denne har nå rutenummer 231. Nye billettordninger er også innført. Se  www.tib.org  for nærmere informasjon.

Bussruter generelt (sist oppdatert 9/4-24)  
Buss rute 231 gjennom fjellene fra Port de Sóller til Alcúdia startet opp igjen for sesongen 22. mars, og kjøres daglig fram t.o.m. 31. oktober. Det er fire avganger hver vei mandag til søndag. Direkte link til side med rutetabell: https://www.tib.org/es/lineas-y-horarios/autobus/-/linia/231

Flybusser (sist oppdatert 8/11-23) 
Det går flybusser til de fire største turistområdene. Dette er vanlige rutebusser som bare frakter reisende til og fra flyplassen. Se www.tib.org/web/ctm/autobus/aerotib for ruteoversikt og kart. Disse er innstilt i vinterhalvåret, normalt fra 1. november til 31. mars. Lokalbefolkningen som også bruker rutene for å komme til arbeidsplassene på flyplassen har lagt press på øyregjeringen for å få rutene til å bli helårsruter.

Busstasjonen i Port de Pollenca (sist oppdatert 3/5-19) 
Busstasjonen befinner seg nå nordvest for sentrum, nær en rundkjøring langs ringveien som leder til Formentor. Se kart for det enkelte bussruter på www.tib.org der holdeplasslokasjon vises nøyaktig.

Buss rute 203, 204, 231 og 232 (sist oppdatert 7/10-22) 
Endeholdeplass i Port de Sóller er flyttet til første rundkjøring etter tunnelen, gjelder alle ruter til Port de Sóller. Hovedholdeplass for alle ruter i Sóller unntatt rute 204 er flyttet til nordsiden av rundkjøringen mellom Ma-11 og Carrer de Cetre.  Se  www.tib.org  for nærmere informasjon. Nøyaktig holdeplasslokasjon vises i kart for de enkelte ruter.

Langdistanseruten GR221 (sist oppdatert 19/1-24) 
Ruten er nå merket gjennomgående fra Sa Trapa i vest til Port de Pollenca i øst. Kun aller første strekk fra Port de Andratx via Sant Elm til Sa Trapa gjenstår. Det er i tillegg merket tilknytningsruter fra sør flere plasser, og alternative ruter. Arbeid har startet med å forlenge ruten fra Port de Pollenca til fyrtårnet på Cap de Formentor.

Se øyregjeringens offisielle nettsted for ruten for nærmere informasjon: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221
For bestilling av overnatting på fjellhyttene langs ruten se https://seu.conselldemallorca.net/refugis/en/ruta/.

Tur 2 (sist oppdatert 22/6-22) 
I perioden fra 23. juni til 15. september er det ikke adgang til veien mellom Playa Formentor og Cap de Formentor for privat biltrafikk. Buss rute 334 må derfor benyttes for å komme til startpunktet for tur 2. Avstigning på holdeplassen Cala Murta/Cala Figuera som er rett ved startpunktet for turen. Trase for rute 334 er fra Alcúdia via Port de Pollença og Formentor-stranden til fyrtårnet på Cap de Formentor.

Tur 5 (sist oppdatert 22/1-22) 
Tappeanlegget for mineralvann har vært nedlagt i flere år.

Tur 6 (sist oppdatert 22/1-22) 
Tappeanlegget for mineralvann har vært nedlagt i flere år.

Tur 7 (sist oppdatert 22/1-17) 
Fotstøtter og stålwirer på de bratte partiene er nå renovert. 
Tappeanlegget for mineralvann har vært nedlagt i flere år.

Tur 12 (sist oppdatert 18/6-23) 
Bussforbindelsen til Sa Calobra er ikke startet opp igjen i 2023. Båt er eneste alternative forbindelse fra Sa Calobra. Hvis start fra Escorca og adkomst med buss til startstedet bør båtbillett for retur fra Sa Calobra kjøpes på forhånd. 

Tur 15 (sist oppdatert 16/6-17) 
Den alternative turruten fra Tossals Verds til Cúber-reservoaret er nå skiltet som en alternativ rute for GR-221. Denne er vist på kartet på side 95 i boken. Gangtid 1t 50min. Hvis denne rute følges er total gangtid for turen en halv time lenger. Vi har forøvrig fått en ubekreftet rapport om at grinden som passeres etter 30min for å følge tunnelruten har fått et oppslag om adgang forbudt (men grinden skal være åpen). Dette er ikke verifisert av oss.

Tur 18 (sist oppdatert 14/7-22) 
Det går nå buss (rute 331) fra jernbanestasjonen Alaró/Consell til Orient men kun på lørdag og søndag/helligdager. Denne kan brukes for å komme til starten for turen med buss. Fra holdeplassen i Orient gå tilbake østover langs Ma-2100 1,5km.  Se denne link for rutetabell: https://www.tib.org/es/lineas-y-horarios/autobus/-/linia/331

Tur 19 (sist oppdatert 14/7-22) 
Gården Balitx d’en Mig har fått nye eiere som ikke vil ha vandrere nær gården. Alternativ rute som vist i kart nedenfor er skiltet/merket. Denne tar av til høyre rett før Font de Balitx, etter ca. 35min vandring, og kommer ut på opprinnelig rute igjen etter ca. 10min. Se https://www.facebook.com/frifotforlag - nyhetsoppdatering 14/7-22 for kart.

Tur 22 (sist oppdatert 30/7-16)
Kapellet ved Son Mico er nå fint restaurert (1t 10min punkt i turbeskrivelsen).

Tur 23 (sist oppdatert 29/1-23) 
Direkte rute fra Torre Picada tilbake til Port de Sóller er nå skiltet.

Tur 28 (sist oppdatert 14/4-17)
Reduserte parkeringsmuligheter langs veien. Det kan være nødvendig å parkere i Port de Valldemossa som beskrevet som alternativ.

Tur 29 (sist oppdatert 26/2-18) 
Strekningen fra Es Pouet via Mirador de ses Puntes til Coll de Son Gallard, samt direkte til Coll de Son Gallard fra Es Pouet, har fra oktober 2014 adgangsbegrensning. Maks. 50 vandrere pr. dag er tillatt. Kontakt valldemossa@procustodia.org eller info@muntanyadelvoltor.com for informasjon og tillatelse (gratis), evt. ring +34 619 591 985. Uten adgangstillatelse følges nymerket rute nordøstover fra Es Pouet direkte til erkehertugens ridesti, til stikrysset som passeres etter ca. 2t (denne stien er ikke vist på kartet på side 152). Dette forkorter turen med ca. en time og ti minutter. Hvis man er tidlig ute kan det være mulig å få adgangstillatelse uten å ha innhentet dette på forhånd. 

 Se kart med oversikt over alle turstier og området med adgangsbegrensning her: http://muntanyadelvoltor.com/wp-content/uploads/2016/09/Carto_MuntanyadelVoltor.png.

Tur 38 (sist oppdatert 14/7-22) 
Det er parkeringsbegrensninger i Cala s'Almonia. Det må påregnes at det er nødvendig å parkere på en stor gruslagt parkeringsplass inn til venstre rett før Carrer des Tarronger som nevnt i introduksjonen til turen. Følg herfra beskrivelse som for opprinnelig adkomst med bil fram til startstedet for turen (ca. 850m, ekstra gangtid tur/retur på 20min). Det går også buss (rute 517) fra ​Santanyí ca. hver andre time mellom kl. 08.35 og 20,30 alle dager i perioden april til oktober.

Tur 39 (sist oppdatert 14/7-22) 
Castell Santueri som er målet for turen er nå endelig åpen for publikum igjen. Adgang alle dager unntatt lørdag mellom kl. 10.30 og 18.00, Inngangsbillett 4 Euro, gratis for barn under 12 år.