Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Tenerife Fotturguide

Oppdateringer til informasjonen i boken

Boken er pr. juli 2023 utsolgt. Nytt opplag blir ikke trykket, Ny utgave er planlagt utgitt august 2024. 
Omfanget av oppdateringer som bli publisert på denne side vil derfor være begrenset.

Det var sommeren 2023 en stor skogbrann som berører alle turene i Orotava-dalen (tur 9 til 13). Disse har vært avsperret lang tid.
Følg med det offisielle nettstedet for turrutene som vist nedenfor for oppdatert status.

Status turruter (oppdatert 8/11-23): ​​oversikt over merkede ruter og status for rutene kan finnes på https://www.tenerifeon.es/

Stor skogbrann (oppdatert 19/9-23):  det var i august en stor skogbrann i de sentrale delene av øya. Denne rammet et stort areal både på nord- og sørsiden av øya. Arealet som omfattes er grovt sett fra La Esperanza i øst til vestsiden av Orotavadalen i vest, og fra skoggrensen i sør over den sentrale fjellkammen til skoggrensen i nord. Turene som er rammet er tur 9 til og med 12, tur 14 og starten på tur 15.

Merking av turrutene:
siden boken ble utgitt er et stort antall turruter merket og skiltet. Merkingen er profesjonelt gjennomført, med skilting av alle kryss, og bruk av lave stolper og malingmerker ellers langs rutene. Turene har blitt gitt offisielle rutenummer i henhold til europeisk standard, og ensartet merking. Rutenettet består i tillegg til den rød- og hvitmerkede GR131 ruten beskrevet nedenfor av dagsturer/halvdagsturer (gul/hvit merking) og lokale, kortere turer (grønn/hvit merking). Informasjon om merking og rutenummer for turene i boken er tatt med for hver tur i oversikten nedenfor.

Langdistanseruten GR131: denne ruten er planlagt å gå fra øst til vest på øya, med totalt 7 etapper. Etappe 1 og 2 i Anaga er ikke åpnet ennå, og det er ikke avgjort hvor ruten skal gå. De andre 5 etappene er klare, og det er mulig å følge ruten fra La Esperanza nær La Laguna i nordøst helt til den ender i Arona nær Los Cristianos i sørvest. Etappe 3, 4, 6 og 7 følger for det meste fint istandsatte stier og er godt merket med skilt i alle viktige stikryss, og ellers med røde og hvite malingmerker. Solide rekkverk av tre er satt opp på bratte partier, og langs opp- og nedstigninger er ofte trappetrinn av trestokker til hjelp. Innen nasjonalparkens grenser i Las Cañadas del Teide er ruten bare merket i begrenset omfang, men det er lett å finne veien.

Jakt i Cañadas del Teide: i noen uker i oktober, november, mai og juni kan alle turruter unntatt ruten til Teide være avstengt på mandag, onsdag og fredag på grunn av jakt på spesielt villsau. For oppdatert informasjon se https://www.facebook.com/pnteide.

Ny motorvei (oppdatert 26/2-19): motorveien TF-1 ble pr. 18/12-2015 åpnet fra Adeje til Santiago del Teide. Dette gir ca. 15min kortere reisetid på strekningen. Merk at dette er motorvei klasse A kun første 8km. Videre til Santiago er veien klasse B, med krabbefelt i nordgående retning. De siste 3km mot Santiago er det 4-felts vei.

Ny vei (oppdatert 26/2-19): omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpnet. Dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Erjos og Puerto Cruz. Denne er motorvei klasse B, med krabbefelt i sørgående retning.

Adkomst til Punta de Teno (oppdatert 14/7-22): veien til fyrtårnet på Punta de Teno er kun åpen for almenn ferdsel mandag til torsdag fra kl. 20.00 og fram til kl. 09.00 etterfølgende dag. Til alle andre tidspunkt er veien stengt. Det går buss alle dager fra Buenavista del Norte mellom ca. kl. 09.00 og 19.20. Pris en Euro hver vei.
Betaling med busskort, bankkort eller kontant. Rutetabell: https://titsa.com/index.php/tus-guaguas/lineas-y-horarios/linea-369

Transportinformasjon - trikk (sist oppdatert 14/9-19): en trikkelinje ble åpnet på Tenerife i 2007. Denne går fra Santa Cruz til La Laguna, med en kort sidelinje fra universitetet til Tincer. Det er holdeplasser ved busstasjonene både i Santa Cruz og i La Laguna.

Transportinformasjon - ny busstasjon i Puerto de la Cruz (sist oppdatert 10/12-19): den nye busstasjonen i Puerto de la Cruz er åpnet pr. november 2019. Denne ligger nedenfor gaten der bussene har hatt holdeplasser i en del år, på samme område som der den gamle busstasjonen lå. Mer informasjon på spansk kan finnes på busselskapets nettsted www.titsa.com.

Transportinformasjon - større endringer til bussrutene spesielt i nord (sist oppdatert 10/12-19): mange endringer både i nord og sør. Se busselskapets nettsted www.titsa.com for nærmere informasjon. Merk spesielt store endringer mht. hvilke ruter som går innom flyplassene, spesielt Tenerife Nord. Endringer som berører turene i boken direkte er vist for hver enkelt tur nedenfor.

Transportinformasjon - forbedret nettsted for busselskapet (sist oppdatert 10/12-19): nettstedet til Titsa (www.titsa.com) er fornyet og mye lettere å finne fram på. Rutetabellene er som før tilgjengelige for nedlastning som en PDF-fil, nå på et mer brukervennlig format. Det eneste tilbakeskrittet er at reisetid for rutene ikke vises lenger. Reisetider som oppgitt i boken er imidlertid fortsatt gyldige da det har vært svært få endringer i veinettet og bussrutene siden 2008. Rutetabellene til Titsa er også tilgjengelige i mobilversjon. Her finnes liste over alle stoppesteder for hvert enkelt rute og passeringstider for stoppestedene. I tillegg finnes kart som viser holdeplassenes lokasjon i kart eller satelittfoto, og det er mulig å gå direkte over i Google Street View for å finne holdeplassenes lokasjon. 

Transportinformasjon - ny busstasjon i La Laguna (sist oppdatert 10/12-19): den gamle busstasjonen i La Laguna er nedlagt. Bussene går fra en ny stasjon (La Laguna Intercambiador) som også ligger rett ved motorveien, 900m videre i retning Santa Cruz. For alle praktiske formål betyr dette ikke noe. Alle bussruter som gikk fra den gamle busstasjonen går fra den nye.

Transportinformasjon - nytt navn på busstasjonen i Playa de las Américas (sist oppdatert 10/12-19): busstasjonen i Playa de las Américas er gitt nytt navn Costa Adeje, men befinner seg på samme plass som før. Dette kan være forvirrende da rutetabellene i mange tilfeller viser til Costa Adeje, mens bussene kan være skiltet til Playa de las Américas.

Hotellinformasjon (sist oppdatert 14/9-19): hotellet som er anbefalt i boken på side 32, La Quinta Park i Santa Ursula, kan ikke lenger anbefales spesielt. Hotellet er fortsatt et brukbart alternativ, men holder ikke lenger god 4-stjerners standard. Hotellrommene er riktignok relativt nyoppussede, store og med separate soverom og kjøkken, men bl.a. bar og fellesområder har et litt slitt preg. I tillegg bruker hotellet alt for mye godlukt på rommene, noe som er et stort problem for allergikere. Buffetrestauranten kan nå bare klassifiseres som middelmådig trestjerners standard, ikke firestjerners.

Et hotell som derimot kan anbefales er Atlantic Holiday Center i Callao Salvaje nord for Playa de las Américas. Dette er et lite hotell som bokstavelig talt ligger i sjøkanten, i enden av en blindgate. Blandt norske reiseoperatører brukes hotellet av Apollo.

Buss rute 342 og 348 (sist oppdatert 8/11-23): for rutene til Cañadas del Teide kan billett nå forhåndskjøpes. Se denne link for informasjon og bestilling. Kontant betaling ombord er fortsatt mulig, men rabattkort kan ikke brukes på rute 342 og 348. I tillegg til de to daglige avgangene mellom El Portillo i nord og Parador de las Cañadas del Teide som er en del av rutene fra Puerto de la Cruz og Playa de las Americas, er det nå 4 avganger i tillegg i hver retning mellom El Portillo og Parador de las Cañadas. Disse avganger har rutenummer 341.Bussene stopper mange plasser langs ruten, og gir mye bedre mulighet for kortere og lengre enveis vandringer.

Buss rute 947 (sist oppdatert 18/6-23):  rute 947 har nå fire avganger lørdag og søndag/helligdag. Dette for at flere skal bruke buss i helgene da det er stor utfart til østre del av Anaga-halvøya, og derfor ofte parkeringskaos. Mandag til fredag kun 3 avganger med omtrent samme rutetider som tidligere. Denne rute kan brukes for adkomst til tur 1, 2 og 4.
Se rutetabell her: https://titsa.com/index.php/tus-guaguas/lineas-y-horarios/linea-947

INFORMASJON SPESIFIKK FOR DE ENKELTE TURER I BOKEN

Tur 1 (sist oppdatert 14/9-19): 
Adkomst med buss: rute 245 og 247 har fått nye rutenummer 945 og 947. 

Merking: gul/hvit. Turen følger rute PR TF 5. Fra endepunktet for turen er det mulig å følge PR TF 5 videre til Chamorga der denne turruten slutter (40-45 minutter).

Tur 2 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: rute 247 har fått nytt rutenummer 947. 

Merking: gul/hvit på de strekk der merkede ruter følges. Turen følger rute PR TF 6 fra start til 30min punktet, og PR TF 6.2 fra stikrysset rett før toppen av Montaña Tafada og tilbake til Chamorga. Den alternative returruten følger PR TF 6.2 ned til Faro de Anaga, videre til Chamorga via Roque Bermejo langs PR TF 6.

Tur 3 (sist oppdatert 22/1-22):
Adkomst med buss: rute 246 har nytt rutenummer 946. 
Merking: gul/hvit. Turen følger rute PR TF 6.2 til El Draguillo. Resten av turen følger PR TF 6 (hele denne ruten gås). 
NB! turen er inntil videre offisielt stengt mellom Faro de Anaga og Las Palmas da stien er i dårlig stand og det er fare for steinsprang. Mer informasjon (på spansk) kan finnes her: https://www.fedtfm.es/wp-content/uploads/2021/02/cierre-caminos-anaga0001-980x1386.jpg  

Ny kort, alternativ tur: Benijo - El Draguillo - PR TF 6.3 - Benijo (2t 30min). Følg turen som beskrevet i boken fram til El Draguillo, og videre bratt oppover som beskrevet. Etter en drøy halvtime, etter at de siste åkerterrassene er passert kom til et stikryss før stien kommer inn i skogen for alvor. Ta her til høyre langs PR TF 6.3 ruten som også er skiltet. Denne fører over en bergrygg med fantastisk utsikt vestover langs kysten og videre ned langs ryggen tilbake til Benijo.

Tur 4 (sist oppdatert 14/9-19):
Det er nødvendig med tillatelse for å gå ruten fram til 2t 10min punktet. Dette av naturvernhensyn da ruten går gjennom naturreservatet Pijaral som bl.a. har en spesielt godt bevart laurbærskog. Maksimum antall vandrere pr. dag er 45. Skjema finnes på dette nettsted.

Adkomst med buss: rute 246 og 247 har fått nye rutenummer 946 og 947. 

Alternativ start med buss: ta rute 076 eller 077 fra La Laguna til Casa Forestal. Fra bussholdeplassen gå inn langs en kjerrevei, og ta til høyre langs en sti bak skogvokterboligen. Skilt for rute PR TF 3 og PR TF 8 viser vei. Følg den brede stien opp over fint uthogde trinn omgitt av tett laurbærskog til et stikryss ved en hule etter et par minutter. Ta her til høyre langs rute PR TF 3 til et stikryss 5-6min senere. Forlat PR TF 3 ruten som fører videre mot høyre og gå rett fram langs en smalere sti (ikke merket). Denne leder rundt sørsiden av den skogkledde toppen Roque de los Pasos som er nesten 1000m høy, forbi et par lysninger i skogen der det er fin utsikt og ned til en vei etter en snau halvtime. Følg veien til venstre. Etter 200m balanserer kjørebanen bokstavelig talt på toppen av den smale fjellkammen med bratt fall på begge sider. Mot nord er utsynet ned mot Taganana og havet, og over ville fjell og daler nesten utrolig. Taggede, grønne åskammer løper parallelt mot havet i sør. Bortsett fra tettstedet San Andrés som skimtes ved havkanten 6km mot sør er eneste tegn til sivilisasjon noen få småbruk og åkerlapper i skråningen nedenfor veien. Rett før det blir utsikt mot venstre ved en møteplass med en liten topp til høyre for veien 600m senere, ta til venstre på en sti rett før møteplassen. Stien fører ned gjennom tett skog og munner ut på veien igjen etter ca. 500m. Ta til venstre og følg denne 300m fram til baren ved El Bailadero der turen som beskrevet i boken starter. Legg til 50min til tid for turen som oppgitt i boken. Retur som beskrevet i boken. 

Merking: gul/hvit fra 2t 20min punktet til Chamorga (rute PR TF 6).

Turbeskrivelse: alternativ rute på returen mellom Cabezo del Tejo og stikrysset nær Chinobre: ta til venstre langs kjerreveien som ender på Cabezo del Tejo og følg denne ca. 3km/45min fram til veien til Chamorga. Passer en bom, gå til høyre og ta til høyre etter 10m opp langs en tydelig sti som forsvinner inn i den tette laurbærskogen. Denne fører etter drøyt 10min tilbake til stikrysset som nevnt nederst på side 49 i boken. Kjerreveien og stien er vist på kartet på side 49 i boken.

Tur 5 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: rute 246 har fått nytt rutenummer 946. 

Merking: gul/hvit fra start til 25min punktet (rute PR TF 8), og fra Afur (1t 45min punktet) tilbake til Taganana (rute PR TF 8). 

Turbeskrivelse – presisering 25min punktet: en trestolpe med tekst Afur innskåret finnes ved stikrysset (skilt fantes tidligere).

Turbeskrivelse – endring 1t 45min punktet: videre fra baren i Afur følg skilting for rute PR TF 8. Denne leder ut til høyre for baren forbi skolen på en gangvei, og etter 150m ned langs en sti til en kjerrevei. Herfra videre som beskrevet i boken.

Tur 6 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: rute 075 har fått nytt rutenummer 275. 

Merking: gul/hvit fra 35min punktet (fra start hvis alternativ rute beskrevet nedenfor følges), og til 2t 20min punktet (rute PR TF 9 til Afur, deretter PR TF 8).
 
Turbeskrivelse – alternativ rute langs sti fra start til 35min punktet: ved bussholdeplassen gå krapt til høyre opp langs en gangvei som fører opp ovenfor holdeplassen. I et kryss etter 20m hold til venstre langs rute PR TF 9. Følg stien forbi åkerlapper og gjennom skog fram til et stikryss etter ca. 20min. Følg så den merkede ruten ned mot venstre til den krysser enden av en asfaltvei (25min). Videre som fra 35min punktet i turbeskrivelsen. Stiene som følges er vist på kartet på side 56 i boken.

Turbeskrivelse – endring 1t 20min punktet: videre fra baren i Afur følg skilting for rute PR TF 8. Denne leder ut til høyre for baren på en gangvei, og fører så etter 150m ned langs en sti til en kjerrevei. Herfra går ruten videre som beskrevet i boken.

Tur 7 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: rute 075 har fått nytt rutenummer 275. 

Merking: et gammelt treskilt viser vei til Roque Taborno ved kapellet nær starten av turen. Ellers ingen merking, bortsett fra sporadiske, gamle malingmerker. 

Barer/restauranter: det er nå en restaurant i Chinamada, et kort stykke inn til venstre fra kapellet.

Tur/retur alternativ side 66: Mirador Era de las Almagicas kalles nå Mirador Aguaide. Skilt viser vei fra krysset ved kapellet i Chinamada ut til utkikkspunktet.

Tur 8 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: rute 075 har fått nytt rutenummer 275. 

Merking: gul/hvit for hele turen. Rute PR TF 10 fra start til Chinamada, rute PR TF 10.1 videre til Las Carboneras. Deretter følges rute PR TF 9 til Taborno, og til slutt herfra langs PR TF 2 opp til Casa Carlos der turen ender.

Alternativ rute fra Chinamada til Las Carboneras: på bakketoppen 250m etter å ha passert kapellet i Chinamada ta av mot høyre opp mot et hus (følg skilt for PR TF 10
ruten). Rett før huset fortsett til venstre på en sti. Følg den gul/hvitmerkede ruten lett oppover og så mer eller mindre på samme nivå langs den delvis skogkledde åssiden fram til et smalt skar etter ca. 3km (40min). Det er fra ruten flott utsikt ned mot øvre del av Barranco del Rio, og over mot landsbyen Batán de Abajo. I skaret ta til venstre i et stikryss og følg den gul/hvitmerkede PR TF 10.1 ruten 15 minutter ned til en asfaltvei. Ta til venstre langs veien 200m fram til PR TF 9 ruten tar av ned til høyre ved Bar Valentin, ca. 150m før kapellet og bussholdeplassen i sentrum av Las Carboneras (1t). Herfra videre som beskrevet i boken fra 2t 35min punktet.

Tur 9 (sist oppdatert 18/6-23):
Adkomst med buss: rute 345 går nå hvert 20. minutt fra Puerto de la Cruz til La Orotava, men bare hver time videre til Aguamansa (avg. 08.45 til 16.45 går videre opp til La Caldera). Ny rute 346 går fra La Orotava ca. hver time, med enkelte gap. Ikke alle avganger på rute 346 går helt til La Caldera.

Barer/restauranter: baren ved La Caldera er stengt, i utgangspunktet på permanent basis. Restaurante Aguamansa som befinner seg 300m ned til høyre langs veien der PR TF 35 ruten kommer ut på hovedveien ved ørretoppdretteriet er et godt alternativ (se restaurantsymbol på kartet nedenfor). Ikke la deg avskrekke av menyen som er skrevet på mange språk. Det serveres god lokal mat, og restauranten er mye besøkt av lokalbefolkningen.

Merking: rød/gul/hvit fra start til 10min punktet (rute PR TF 35.1 og GR131). Gul/hvit fra stikrysset etter 45min og tilbake til startpunktet for turen (rute PR TF 35 til 3t 15min punktet, deretter rute PR TF 35.1). Fra 2t 25min punktet  er ruten som beskrevet i boken også en del av den rød/hvitmerkede langdistanseruten GR131. 

Turbeskrivelse: ruten er bekreftet gangbar igjen, med nye stålwirer og metallhåndtak på de meste utsatte stedene. Ruten er imidlertid fortsatt ikke tatt inn igjen i oversikten over offisielle turruter, den vises her som stengt.

Turbeskrivelse - endring rute: rett før skogsbilveien nås etter 2t 30min hold til venstre langs den merkede ruten på en bred sti med steinsatte kanter. Denne 
leder ned til krysset som beskrevet etter 2t 40min. Følg stien videre ned som er fint satt i stand, med trinn på de bratteste partiene. Videre som beskrevet i boken.

Tur 10 (sist oppdatert 18/6-23):
Adkomst med buss: rute 345 går nå hvert 20. minutt fra Puerto de la Cruz til La Orotava, men bare hver time videre til Aguamansa (avg. 08.45 til 16.45 går videre opp til La Caldera). Ny rute 346 går fra La Orotava ca. hver time, med enkelte gap. Ikke alle avganger på rute 346 går helt til La Caldera.

Retur fra Arafo: bussholdeplassen skal i følge busselskapets nettsted være flyttet til krysset rett ovenfor torget (ikke verifisert).

Merking: gul/rød/hvit (rute GR131 og PR TF 35.1) fram til 10min punktet. Hvitt skilt “Camino de Candelaria” viser vei til høyre her. Ellers ingen merking.

Barer/restauranter: baren ved La Caldera er stengt, i utgangspunktet på permanent basis. Restaurante Aguamansa som befinner seg 300m ned til høyre langs veien der PR TF 35 ruten kommer ut på hovedveien ved ørretoppdretteriet er et godt alternativ (se restaurantsymbol på kartet nedenfor). Ikke la deg avskrekke av menyen som er skrevet på mange språk. Det serveres god lokal mat, og restauranten er mye besøkt av lokalbefolkningen.

Tur 11 (sist oppdatert 18/6-23):
Adkomst med buss: buss rute 345 går nå hvert 20. minutt fra Puerto de la Cruz til La Orotava, men bare hver time videre til Aguamansa (avg. 08.45 til 16.45 går videre opp til La Caldera). Ny rute 346 går fra La Orotava ca. hver time, med enkelte gap. Ikke alle avganger på rute 346 går helt til La Caldera.

Merking: gul/hvit (rute PR TF 35) fra Choza Chimoche (40min punktet) og til stikrysset som passeres etter en time. Gul/rød/hvit (rute GR131 og PR TF 35.1) fra 1t 20min punktet tilbake til start. Det er mulig å følge rute PR TF 35 fra start til Choza Chimoche, se tur 9.

Barer/restauranter: baren ved La Caldera er stengt, i utgangspunktet på permanent basis. Restaurante Aguamansa som befinner seg 300m ned til høyre langs veien der PR TF 35 ruten kommer ut på hovedveien ved ørretoppdretteriet er et godt alternativ (se restaurantsymbol på kartet nedenfor). Ikke la deg avskrekke av menyen som er skrevet på mange språk. Det serveres god lokal mat, og restauranten er mye besøkt av lokalbefolkningen.

Turbeskrivelse: rasteplassen ved Choza Chimoche ble gjenoppbygd i 2009, med solide benker og bord under tak.

Tur 12 (sist oppdatert 18/6-23):
Adkomst med buss: rute 345 går nå hvert 20. minutt fra Puerto de la Cruz til La Orotava, men bare hver time videre til Aguamansa (avg. 08.45 til 16.45 går videre opp til La Caldera). Ny rute 346 går fra La Orotava ca. hver time, med enkelte gap. Ikke alle avganger på rute 346 går helt til La Caldera.

Merking: turen følger nasjonalparkens rute 34 og så 21 fra Montaña del Limón til Corral del Niño, rute 8 et kort stykke etter å ha forlatt TF-24 samt rute 2 den siste timen til El Portillo.

Barer/restauranter: baren ved La Caldera er stengt, i utgangspunktet på permanent basis. Restaurante Aguamansa som befinner seg 300m ned til høyre langs veien der PR TF 35 ruten kommer ut på hovedveien ved ørretoppdretteriet er et godt alternativ (se restaurantsymbol på kartet nedenfor). Ikke la deg avskrekke av menyen som er skrevet på mange språk. Det serveres god lokal mat, og restauranten er mye besøkt av lokalbefolkningen.

Turbeskrivelse - endring pga. ny, merket turrute: fra Choza Chimoche (1t punktet i boken) følg den gul/hvitmerkede PR TF 35 ruten opp til høyre for rasteplassen et par minutter. Hold til venstre i et stikryss og følg beskrivelsen i boken videre.

Turbeskrivelse - korrigering: ved 1t 20min punktet gå litt til høyre og så opp til venstre på en kjerrevei.

Tur 13 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: nasjonalparkens rute 1 følges de første 45min.

Turbeskrivelse: kjerreveien ved 20min punktet er nå ikke noe mer enn en bred sti.

Kort, alternativ tur: Chanajiga – Mirador El Asomadero (8km/2t 15min tur/retur). Dette er en lett vandring langs kjerreveier høyt oppe i den stupbratte vestsiden av Orotava-dalen med en fantastisk panoramautsikt over hele dalen. Blikket løper fra de tett bebygde områdene rundt Puerto de la Cruz, opp over de frodige jordbruksområdene i dalen og vidstrakte furuskoger helt til kraterkanten på 2000m.o.h. (se foto). Med bil følg TF-21 mot Aguamansa og Las Cañadas. I veikrysset ved Camino de Chasna følg TF-326 mot høyre i retning Benijos og Palo Blanco 4,3km til et veikryss der skilt viser vei til venstre til Las Llanadas (ikke veinummer). Ta her til venstre. Etter 1km smalner veien og leder gjennom en husklynge som utgjør sentrum av landsbyen. Rett etter en krapp venstresving hold litt mot høyre i et kryss (skiltet til Chanajiga), og følg veien opp gjennom mange svinger 6,2km til asfalten tar slutt ved den store parkeringsplassen ved piknikområdet Chanajiga (vist på kartet på side 84 i boken). Start turen ved å gå vestover til enden av den store parkeringsplassen, 250m fra krysset der asfalten slutter. Gå videre mot venstre på en bred kjerrevei. Denne svinger etter 100m krapt mot høyre og leder ut langs den stupbratte vestsiden av Orotava-dalen. Etter 25min passer en rasteplass der det er benker og bord under tak. Følg veien langs den nesten vertikale åssiden til et kryss 1,7km senere (45min). I krysset der en vei kommer ned fra venstre fortsett rett fram. 130m etter dette gå til høyre i nok et kryss. Veien slynger seg nå nedover nær kanten av åsryggen i et terreng med lave trær og busker. Det er mulig å ta snarveier enkelte plasser langs stier for å korte ned noen av svingene. Etter 1t (4,7km) gå rett fram i et kryss mot den høye telekommunikasjonsmasten ved Mirador El Asomadero som nås etter 200m (4,9km). Denne passeres etter 2t 40min på tur 13 som beskrevet i boken.

Tur 14 (sist oppdatert 15/3-22):
Merking: turen følger nasjonalparkens rute 1 fram til 45min punktet, samt rute 29 på den siste strekningen opp til La Fortaleza. 

Turbeskrivelse: ved starten av turen gå inn til høyre for Restaurante Mesón del Teide, dette er tvers over veien fra Restaurante Teide. Stien som møtes ved 15min punktet er nå en smal kjerrevei. Denne følges 150m til veien dreier mot høyre, gå her videre på stien. I stikrysset ved 25min punktet viser grønne skilt vei tilbake til El Portillo Alto, samt til høyre mot El Portillo og besøkssenteret.

Turbeskrivelse: nedstigningen mot vest som beskrevet på side 88 er ikke tillatt lenger av naturvernhensyn.  Fra La Fortaleza (1t 20min punktet ) er det derfor nå nødvendig å returnere samme vei.

Tur 15 (sist oppdatert 28/11-21):

Bussruter: I tillegg til de to daglige avgangene mellom El Portillo i nord og Parador de las Cañadas del Teide som er en del av rutene fra Puerto de la Cruz og Playa de las Americas, er det nå 4 avganger i tillegg i hver retning mellom El Portillo og Parador de las Cañadas. Disse har rutenummer 341. Bussene stopper mange plasser langs ruten, og gir mye bedre mulighet for kortere og lengre enveis vandringer.

Merking: turen følger nasjonalparkens rute 4. Ruten fra start fram til stikrysset rett etter 3t 10min punktet er en del av langdistanseruten GR131.

Tur 16 (sist oppdatert 15/3-22):
Tillatelse til å gå opp til toppen av Teide: denne kan skaffes online. Gå til nettstedet www.reservasparquesnacionales.es og velg “Teide” (velg engelsk språk på toppen).

Billetter for taubanen: kan bestilles online på www.volcanoteide.com/es/volcano_teide/teleferico_del_teide/teleferico_del_teide.

Fjellhytten Altavista på 3000 meters høyde har i mange år vært et populært overnattingssted. Dette spesielt før bestigningen av Teide tidlig etterfølgende morgen for å oppleve soloppgangen fra 3700 meter over havet.  På grunn av pandemien har denne nå vært stengt i to år, og er i dårlig forfatning. Dette ikke minst pga. uautorisert overnatting og hærverk. Konsesjonene for driften som taubaneselskapet hadde har nå også løpt ut, og kommunen har ikke lyst ut nytt anbud i tide.
Forhåpentligvis kommer dette på plass i løpet av noen måneder slik at hytten igjen kan bli et velkomment overnattingssted for hardbarkede vandrere. 

Bussruter: I tillegg til de to daglige avgangene mellom El Portillo i nord og Parador de las Cañadas del Teide som er en del av rutene fra Puerto de la Cruz og Playa de las Americas, er det nå 4 avganger i tillegg i hver retning mellom El Portillo og Parador de las Cañadas. Disse har rutenummer 341. Bussene stopper mange plasser langs ruten, og gir mye bedre mulighet for kortere og lengre enveis vandringer.Merking: turen følger nasjonalparkens rute 7.

Kortere variant 1 av turen: det er en fint oppbygd og steinsatt plattform med rekkverk nedenfor bygningen der taubanestasjonen er. For å fortsette mot Mirador de Pico Viejo gå opp trinn til høyre i enden av denne og fortsett som beskrevet i boken.

Turbeskrivelse: følg veien den første timen. ikke stien som vist i boken.

Tur 17 (sist oppdatert 28/11-19):
Retur fra El Portillo med buss: merk at rute 348 kan komme så tidlig som ca. kl. 16.20 hvis taubanen til Teide ikke er i drift. Normalt avgangstid er ca. kl. 16.30–16.35.

Bussruter: I tillegg til de to daglige avgangene mellom El Portillo i nord og Parador de las Cañadas del Teide som er en del av rutene fra Puerto de la Cruz og Playa de las Americas, er det nå 4 avganger i tillegg i hver retning mellom El Portillo og Parador de las Cañadas. Disse har rutenummer 341. Bussene stopper mange plasser langs ruten, og gir mye bedre mulighet for kortere og lengre enveis vandringer.Merking: turen følger nasjonalparkens rute 4 fram til 40min punktet, deretter rute 16 til 1t 40min punktet. Fra Montaña Blanca til stikrysset etter 4t 45min følges rute 6, videre på rute 24 til El Portillo Alto. De siste 20min følges rute 4 igjen. 

Turbeskrivelse: i stikrysset etter 4t 45min viser skilt vei mot El Portillo Alto. Ca. 5min etter krysset går stien over i en nyanlagt, smal kjerrevei som kommer inn fra venstre. Denne følges 150m fram til krysset som beskrevet (4t 55min). Turen kan forkortes med 40min ved å gå direkte til El Portillo, og ikke om El Portillo Alto. Fortsett i så fall rett fram i stikrysset etter 4t 45min et kort stykke til nok et stikryss. Ta her til høyre og følg stien ca. 20min til hovedveien ved veikrysset ved El Portillo (totalt 5t 10min).

Turbeskrivelse - kort, alternativ tur: parker ved Parador de las Cañadas og ta buss rute 342 ca. kl. 10.30 til dalstasjonen for taubanen. Gå ned til hovedveien, ta til høyre 300m og ta så til venstre langs en kjerrevei. Herfra følg turbeskrivelsen i retur fra 1t 40min punktet. Dette er en behagelig rusletur som gir et uforglemmelig inntrykk av kraterlandskapet i det turen går tvers over krateret fra foten av Teide til Guajara-toppen.

Tur 18 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: turen følger nasjonalparkens rute 31 fram til 1t 05min punktet. Fra toppen av Guajara til Degollada de Guajara (rett etter 2t 20min punktet) følges rute 15, deretter rute 5 ned til kjerreveien i kraterbunnen der rute 4 følges tilbake til utgangspunktet. Fra Degollada de Guajara og fram til 3t punktet følges også langdistanseruten GR131, men denne er ikke merket i nasjonalparken.

Tur 19 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: turen følger nasjonalparkens rute 3, med unntak av turen opp langs lavastrømmen fra Torre Blanca. 

Turbeskrivelse: rett før klippeformasjonen “La Torre Blanca” etter 20min passeres et skiltet stikryss der nasjonalparkens rute 23 til Pico Viejo tar av mot høyre.

Foto side 109 nederst: lokalt navn på klippeformasjonen er Roque Cinchado.

Tur 20 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: det anbefales å parkere på en parkeringsplass der hvor stien tar av fra veien 300m sørvest for veikrysset ved Boca Tauce. Starten på stien er ved en informasjonstavle i vestenden av parkeringsplassen.

Merking: turen følger nasjonalparkens rute 18 fram til kjerreveien forlates etter 55min.

Tur 21 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: ingen, bortsett fra sporadiske malingmerker. Den alternative, enveis turen følger nasjonalparkens merkede rute 31 videre fra Sombrero de Chasna til endepunktet ved Parador de las Cañadas.

Tur 22 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: parkeringsplass med plass til 12-15 biler på nordsiden av veien, rett sør for Montaña Samara.

Merking: turen følger nasjonalparkens rute 13, med unntak av avstikkeren opp til toppen av Montaña Reventada.

Turbeskrivelse: ruten fra 35min punktet og til toppen av Montaña Reventada skal formelt sett være stengt av naturvernhensyn (ikke verifisert av oss). Gå i så fall til venstre i stikrysset etter 35min og følg turbeskrivelsen fra siste setning som beskrevet under 55min punktet (turen blir ca. 45min kortere). Merk at toppen av Montaña Samara fortsatt er mulig å bestige.

Tur 23 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: gul/hvit fram til 20min punktet (rute PR TF 43). Se også informasjon nedenfor ang. alternativ rute.

Turbeskrivelse - alternativ langs merket turrute: fra 20min punktet er det mulig å fortsette langs den merkede PR TF 43 ruten i stedet for å følge grusveien. Denne ruten fører også opp til piknikområdet Las Arenas Negras (35min punktet). Herfra videre langs PR TF 43 i kanten av spredt furuskog fram til en kjerrevei ca. 15min etter piknikområdet. Ta til høyre langs denne og følg turbeskrivelsen i boken videre fra 1t 10min punktet.

Tur 24 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpen. Dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Puerto Cruz og Erjos.

Merking: gul/hvit fra kirken i Erjos (30min punktet) til slutten av turen (rute PR TF 53).

Turbeskrivelse - alternativ langs merket turrute: fra 10min punktet følg kjerreveien som beskrevet 350m. Ta så av til venstre på en sti langs den gul/hvitmerkede PR TF 51 ruten (skilt viser vei). Etter 150m hold til venstre på en smal kjerrevei, fortsett så til høyre kort etter langs den merkede ruten ned nær bunnen av en idyllisk dal, omgitt av jordbruksland og frodig vegetasjon. Ca. 500m senere gå videre rett fram langs den merkede stien i et kryss med en grusvei, og følg stien 6-7min til de første bygningene i Erjos. Gå opp mellom bygningene og kom etter noen få meter til en vei. Gå til venstre langs denne (skilt viser vei), og når veien ender kort etter fortsett som beskrevet i de to siste setninger under 30min punktet i boken.

Tur 25 (sist oppdatert 14/9-19):
Merking: gul/hvit på mesteparten av turen. Turen følger rute PR TF 52 fram til krysset ved La Mesita (1t 40min). Deretter langs PR TF 52.1 noen få minutter til kjerreveien svinger mot venstre. Ruten er så ikke merket fram til stikrysset etter 2t. Videre herfra følges rute PR TF 55 til El Palmar (2t 25min). Ingen merking fra El Palmar til La Tabaiba (3t 15min), turen fortsetter så langs rute PR TF 51 til grusveien rett etter 4t 25min punktet. Ingen merking herfra tilbake til Erjos. Eventuelt kan rute PR TF 51 følges den siste snaue halvtimen, fra krysset rett etter 5t 05min. Se tur 24 ovenfor for detaljert informasjon.

Tur 26 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpnet. Dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Puerto Cruz og Erjos.

Merking: gul/hvit på deler av turen. Rute PR TF 51 følges fra krysset med kjerreveien etter ca. 1t og fram til det åpne området noen minutter etter 2t 05min punktet. Rute PR TF 51 kan også følges et stykke rett etter starten av turen, se nedenfor.

Turbeskrivelse – alternativ rute: fra 10min punktet er det mulig å følge en alternativ rute opp til veien som fører til toppen av Montaña Gala. Gå i så fall til høyre i dette krysset, ta til venstre i neste kryss etter 70m. Etter 130m følg den brede kjerreveien videre mot høyre, ta så etter 20m av til venstre langs den merkede PR TF 51 ruten. Denne fører i løpet av 25min til veien til toppen av Montaña Gala, ved krysset som nevnt i 35min punktet i boken. Videre følges turbeskrivelsen som i boken.

Tur 27 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: parkeringsplassen som beskrevet i boken er nå avgiftsbelagt. Det er imidlertid mange gratis parkeringsplasser langs veien før og etter veikrysset ved fotgjengerovergangen som beskrevet i boken.

Adkomst med buss: rute 107 er innstilt, erstattet av flere avganger på rute 363.

Merking: gul/hvit langs hele ruten, med unntak av par korte strekninger. Turen følger rute PR TF 54 til kjerreveien som påtreffes etter 1t 50min, deretter ingen merking videre til krysset ved La Calabacera etter 2t 25min. Videre på PR TF 52 fram til krysset ved La Mesita (2t 45min). Deretter langs PR TF 52.1 noen få minutter til kjerreveien svinger mot venstre. Ruten er så ikke merket fram til stikrysset etter 3t 05min. Herfra tilbake til Los Silos følges rute PR TF 55.

Tur 28 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: avganger med rute 355 som kun går fra Buenavista til Masca har nå rutenummer 365.

Merking: gul/hvit langs mesteparten av ruten. Fra start til krysset ved La Mesita (35min) følges rute PR TF 52.1, videre til veikrysset i Las Portelas (1t 15min) langs rute PR TF 52. Deretter rute PR TF 59 til stien munner ut på en vei 10min senere. Ingen merking herfra opp til La Tabaiba (1t 40min). Videre til Teno Alto (2t 55min) på rute PR TF 51, deretter rute PR TF 57 tilbake til El Palmar.

Turbeskrivelse: veien fram mot småbruket etter 3t 10min er asfaltert noen hundre meter fra der stien munner ut på veien.

Tur 29 (sist oppdatert 14/9-19):
Generelt: Cruz de Gilda kalles nå Cruz de Hilda.

Adkomst med buss: avganger med rute 355 som kun går fra Buenavista til Masca har nå rutenummer 365.

Barer/restauranter: baren på Cruz de Hilda er stengt fredag.

Merking: gul/hvit på hele turen, men unntak av den siste strekningen inn til Buenavista. Fra start til stikrysset på fjellkammen etter 25min følges rute PR TF 59, deretter langs rute PR TF 51 til Teno Alto (2t). Videre herfra langs rute PR TF 58 til stien munner ut på veien vest for Buenavista etter 3t 05min.

Tur 30 (sist oppdatert 28/8-21):
Barranco de Masca er nå gjenåpnet. Det er adgangsbegrensninger og plass må reserveres på forhånd. Se denne artikkel for mer informasjon (på engelsk).

Adkomst med buss: avganger med rute 355 som kun går fra Buenavista til Masca har nå rutenummer 365.
Adkomst med bil: omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpnet. Dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Puerto Cruz og Erjos.

Tur 31 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med bil: omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpnet. Dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Puerto Cruz og Erjos.

Adkomst med buss: avganger med rute 355 som kun går fra Buenavista til Masca har nå rutenummer 365.

Adkomst med buss: fra Puerto de la Cruz er det også mulig å reise om Santiago med rute 325 eller med 363 til Icod og videre med rute 460 til Santiago.

Merking: ingen

Tur 32 (sist oppdatert 9/8-22):
Adkomst med bil: omkjøringsveien sør for Icod de los Vinos er åpen, dette gir ca. 15min kortere reisetid mellom Puerto Cruz og Erjos.

Merking: gul/hvit på de strekninger der turen går langs merkede ruter. Fra start til det andre stikrysset som passeres etter ca. 10min følges rute PR TF 65. Videre langs rute PR TF 65.1 til 40min punktet. Ingen merking fram til rute PR TF 65 påtreffes igjen etter 1t 35min. Denne følges ca. 15min inntil stikrysset der ruten turen følger tar av til venstre inn til Tamaimo.

Turbeskrivelse: på grunn av veiarbeid med videreføring av motorveien forbi Santiago del Teide og gjennom en lang tunnel til nordsiden av øya må fortauet langs TF-82 følges sørover til venstresvingen ovenfor El Molledo. Gå her rett fram nedover inn i landsbyen, ta til høyre i første gatekryss, og til høyre i de neste to. Etter det siste krysset kom straks ut av bebyggelsen, kryss dalbunnen på en bred sti og kom ikke lenge etter til stikrysset som beskrevet i boken (10min punktet).
 
For en lengre tur kan rute 65.1 som nevnt ovenfor følges fram til denne ender ved fjellryggen Los Quemadas etter et par kilometer der det er en fantastisk utsikt ned i dype daler på begge sider.

Tur 33 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: avganger med rute 462 som kun går fra Los Gigantes til Arguayo har nå rutenummer 461.

Merking: ingen

Turbeskrivelse: den nye motorveien fra Playa de las Américas til Santiago går nær turruten ved 50min punktet. Stien går ovenfor denne et kort stykke videre før veien forsvinner inn i en tunnel.

Tur 34 (sist oppdatert 14/9-19):
Turen er offisielt gjenåpnet, men med adgangsrestriksjoner og avgift som før stengingen (avgift nå 8 Euro). Maks. 300 personer kan ta turen hver dag. Plass kan reserveres på www.barrancodelinfierno.es. Det er også mulig å ta turen uten å reservere hvis det er ledige plasser. Turen kan påbegynnes mellom kl. 08.00 og 14.30, må være avsluttet innen kl. 18.00.

Adkomst med buss: til Adeje benytt buss rute 417, 447 eller 473. Rute 416 går nå kun til Los Cristianos.

Merking: ingen

Tur 35 (sist oppdatert 14/9-19):

Adkomst med buss: benytt rute 480 eller 482 til Arona, ikke rute 342.

Merking: rød/grønn/hvit fram til stikrysset etter ca. 15min der GR131 ruten tar av til høyre, ellers grønn/hvit.

Turbeskrivelse: etter å ha passert Barranco del Ancón fortsett rett fram når den merkede GR131 ruten tar av mot høyre i et skiltet stikryss. Kom etter 100m til stikrysset på toppen av åsryggen som beskrevet i boken. Det er satt opp skilt her, men disse var ødelagt av vandaler sist turen ble gått slik at bare rester av skiltene hang igjen på skiltstolpen.

Tur 36 (sist oppdatert 14/9-19):
Adkomst med buss: benytt rute 480 eller 482 til Arona, ikke rute 342. Retur fra Adeje med rute 417, 447 eller 473. Rute 416 starter ikke lenger i Adeje.

Barer/restauranter: “El Refugio” som passeres etter 1t 20min er ikke bare et overnattingssted, her er også en bar/restaurant.

Merking: rød/grønn/hvit fram til stikrysset etter ca. 15min der GR131 ruten tar av til høyre. Ruten fra vannbassenget som passeres etter 35min og fram til “El Refugio” følger første del av den lokale turruten “Camino del Topo”. Enkelte grønne malingmerker viser vei. Stien fra “El Refugio” til treskesirkelen som passeres etter 1t 40min er merket med grønne og oransje malingmerker. Fra treskesirkelen til krysset ved Bar Dornajo i Ifonche rød/hvit merking (GR131). Videre kun enkelte malingmerker.

Turbeskrivelse - endring nær starten av turen pga. merket turrute: stikrysset nær vannkanalen er skiltet. Gå til høyre som beskrevet i boken og ta etter noen få meter til høyre langs kjerreveien som nevnt i boken når den brede stien som GR131 ruten følger fortsetter rett fram.

Turbeskrivelse - endring 1t 20min punktet: “El Refugio” er i boken omtalt som hotell. Pensjonat er nok en mer passende betegnelse for dette beskjedne overnattingsstedet. Stien som følges ned i Barranco del Rey og opp til treskesirkelen ved 1t 40min punktet er merket også med oransje og grønne malingmerker. Åkerterrassene her er ikke lenger dyrket. Videre fra treskesirkelen følges den nymerkede GR131 ruten langs en sti fram mot en bygning der den munner ut på veien som beskrevet i boken.

Tur 37 (sist oppdatert 14/9-19):
Retur med buss: det har vært endringer mht. bussrutene. Se www.titsa.com for informasjon.

Turbeskrivelse: før veien i sørenden av La Caleta nås etter ca 2t går ruten langs en 250m lang strand. Det er her ingen gangvei.
Merking: ingen